Lahana Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Lahana Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Tatlısı

Lahana, turpgiller familyasından olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen, birçok türü olan, iri ve kalın yapraklı bir bitkidir. C vitamini bakımından oldukça zengin olan bu bitki, özellikle Karadeniz bölgesinde birçok yemeği yapılan ve sıkça tüketilen bir sebzedir. Bu yazıda, Karadeniz yöresine has bir tatlı olan lahana tatlısının nasıl yapıldığını anlatacağız. Herkesin evde kolaylıkla yapabileceği bu tatlı, gerekli malzemeler bulunduğu sürece fazla zaman almadan hazırlanabilir.

Lahana Tatlısı Malzemeleri

  • 1 adet küçük boy lahana
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • Yarım su bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı kuru üzüm
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 4 adet yufka
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz

Üzeri İçin

  • 1 çorba kaşığı susam
  • 2 çorba kaşığı tereyağı

Lahana Tatlısı Nasıl Yapılır?

Lahana tatlısını yapmak için öncelikle lahananın orta kısmını çıkararak çok ince bir şekilde kıyınız. Daha sonra bir tava alarak içine kıydığınız lahanaları ve tereyağını koyup ocağın üzerine yerleştiriniz. Ocağın altını kısık şekilde yakınız ve lahanalar yumuşayana kadar pişiriniz. Lahanalar yumuşadıktan sonra üzerine toz şekeri ve kuru üzümleri ekleyiniz. Şeker eriyene kadar pişirmeye devam ediniz. Piştikten sonra ocaktan alarak soğuması için bir kenara koyunuz.

Bu arada, bir kase içinde süt ve sıvı yağı karıştırınız. Bir adet yufkayı tezgahın üzerine seriniz ve üzerine süt ve sıvı yağ karışımını sürünüz. Üzerine ceviz ve bir çorba kaşığı toz şeker serpiniz. Kalan yufkaları da bu şekilde hazırlayınız. İlk başta pişirdiğiniz lahanayı üst üste konmuş olan yufkaların bir kenarına uzunlamasına yayınız. Yufkayı yuvarlayarak rulo haline getiriniz.

Bir tava alarak içine tereyağını koyup eritin. Hazırladığınız ruloları bir tepsiye diziniz ve üzerlerine eritilmiş tereyağını sürünüz. Üzerine susam serpiştiriniz. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 40-45 dakika pişiriniz.

Lahana tatlınız piştikten sonra biraz soğumasını bekleyiniz ve ardından 2 parmak genişliğinde dilimleyiniz. İsteğe göre üzerlerine bal, pudra şekeri veya pekmez gezdirebilirsiniz. Lahana tatlınız artık servise hazırdır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kırmızı Lahana Gaz Yapar mı?

Kırmızı Lahana Gaz Yapar mı?

Kırmızı Lahana Havuç Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Lahana Havuç Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Brüksel Lahanası Yetiştiriciliği

Brüksel Lahanası Yetiştiriciliği

Kara Lahana Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kara Lahana Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri