Oktay Usta Lahana Sarması Lahana sarması, Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Yapımı biraz zahmetli olsa da, lezzeti bu çabaya değer. Lahana, sağlık açısından da oldukça faydalı bir sebzedir. Haftada en az bir kere sarma, kapuska şeklinde beyaz lahana tüketmek önerilir. Sarma haricinde beyaz lahananın turşusu ve salatası da yapılabilir. Eğer sarma yapmaya üşeniyorsanız veya zamanınız yoksa, turşu veya salata olarak da tüketebilirsiniz. Şimdi Oktay Usta'nın enfes lahana sarması tarifine geçelim. Oktay Usta Lahana Sarması İçin Gerekli Malzemeler
Oktay Usta Lahana Sarması Nasıl Yapılır? İlk olarak lahananın yaprak kısımlarını lahananın dibinden keserek orta göbek kısmına gelinceye dek çıkarın. Daha sonra yaprakları kaynar su içine atıp çıkararak lahananın yumuşamasını sağlayın. Bu işlemden sonra iç harcı hazırlamaya başlayın. İç harcı için küçük bir tava içinde ince doğranmış soğanı ve sıvı yağı, soğanlar yumuşayana dek çevirin. Eğer ev salçası kullanıyorsanız, bu aşamada salçayı da ilave ederek iyice karıştırın. Bu karışım soğuduktan sonra içine tuzu, yıkanmış pirinci, baharatları ve kıymayı ilave edin. Karışım homojen bir hale gelene kadar iyice yoğurun. Eğer karışım çok sert ise bir kaşık ile soğuk su ilave edin. (Koyacağınız su, karışımın yumuşak olmasını sağlar.) Daha sonra tencerenin dibine ince doğranmış maydanoz saplarını döşeyin. Haşlanmış lahana yapraklarını ikiye veya üçe bölerek her bir parçaya iç harçtan koyun ve sıkıca sarın. Sarmış olduğunuz sarmaları tencere içine bitişik ve aralarında boşluk olmayacak şekilde dizin. Sarmaların hepsi bittikten sonra üzerine porselen bir tabak koyun. Tuzunu ve sıcak suyunu da ilave ettikten sonra orta ateşte kırk dakika pişirin. Pişen lahanayı yaydığı enfes kokudan zaten anlarsınız. Piştikten sonra limon suyu ile servis yapın. Afiyet Olsun. |