Etli Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Etli Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Lahana Dolması, sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmeyen lezzetlerinden olan etli lahana sarması ile sizlerde harikalar yaratabilirsiniz. Muhteşem lezzeti ile sofralarınızı ziyafete dönüştürerek sevdikleriniz ve konuklarınız için hazırlayarak gururla sunabileceğiniz bu harika dolma tarifini sizlerde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.

Etli Lahana Dolması İçin Gerekli Malzemeleri
  • 1 adet orta irilikte lahana
  • 350 gr orta yağlı kıyma
  • 2 su bardağı pirinç
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 5-6 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı dolusu kuru nane
  • Yarım demet kıyılmış maydanoz
  • 1-2 adet olgun domates
  • Yeteri kadar tuz
Sosu için
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yeteri kadar tuz
Etli Lahana Dolması Nasıl Yapılır?

Etli lahana sarması hazırlığımıza ilk olarak lahanamızın yapraklarını tek tek ayıklayarak başlıyoruz. Yaprakları kırmadan ayıklamak için dip kısmından hafif kesikler atıyoruz bu sayede yapraklar kolayca ayıklanıyor. Yaprakları ayıkladıktan sonra derin bir tencereye su dolduruyoruz ve kaynatıyoruz su kaynadıktan sonra içine birazcık tuz atıyoruz 1-2 dakikada böyle kaynadıktan sonra ayıkladığımız lahanaları tek tek suyun içine atıp 5 dakika kadar kaynatarak haşlayıp kevgir yardımıyla alıp suyunu süzdürüyoruz bütün lahana yapraklarını haşladıktan sonra dolmamızın iç harcını hazırlamaya başlıyoruz.

Dolma harcımızı hazırlarken ilk başta kuru soğanı ince ince doğruyoruz, ardından maydanozu ve domatesi de küçük küçük doğradıktan sonra içine sarımsağımızı da rendeliyoruz. Dolmamızın en önemli malzemesi olan pirincimizi de bol suda yıkıyoruz ve iyice süzdürüyoruz. Hazırlamış olduğumuz soğanlı harcın içine süzdürmüş olduğumuz pirinçleri de katıyoruz ve ardından 350 gr orta yağlı kıymamızı, 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 çorba kaşığı biber salçası, yarım su bardağı sıvı yağ, baharatlarımızı ve yeteri kadar tuz ilave ederek iç harcımızı iyice karıştırıyoruz artık dolma harcımızda hazır lahana dolmamızı yapmaya başlayabiliriz. Haşlamış olduğumuz lahananın damarlarını ayıklayıp lahanalarımızı orta kalınlıkta sarıyoruz. Sardığımız dolmaları tencereye düzgünce diziyoruz ardından bir tabağın içerisine 1 yemek kaşığı salça, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve biraz tuz serpip karıştırıyoruz ve ardından tenceredeki dolmanın üzerine gezdiriyoruz. Dolmaların üzerini geçecek şekilde su dolduruyoruz dolmaların üzerine bir tabak kapatıyoruz ve kısık ateşte yavaş yavaş dolmalar yumuşayana kadar pişiriyoruz. Dolmalar piştikten sonra yoğurtla servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Etli Lahana Dolması Yorumları

soru

Vahide

04 Mayıs 2024 Cumartesi

Etli lahana dolmasını çok seviyorum. Evde kendimde yapmak istiyorum. Etli lahana dolması için gerekli olan malzemeler nelerdir? Kullanılacak malzemelerin ölçüleri ne kadar olmalıdır? Etli lahana dolması için lahanalar kaç dakika haşlanmalıdır? Etli lahana dolmasının hazırlanışı ve yapılışı nasıl olmalıdır? Etli lahana dolmasının sosu nasıl hazırlanır? Detaylı olarak bilgi verir misiniz?

Cevap yaz
cevap

Admin

18 Haziran 2024 Salı

Merhaba Vahide Hanım,

Etli lahana dolmasını sevmenize çok sevindim! İşte evde yapabileceğiniz detaylı tarif:

Malzemeler:
- 1 orta boy lahana
- 500 gram kıyma
- 1 su bardağı pirinç
- 1 büyük soğan (rendelenmiş)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Yarım demet maydanoz (ince doğranmış)
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı su

Hazırlık:
1. Lahanayı yapraklarına ayırın ve büyük bir tencerede kaynar suda 3-4 dakika haşlayın. Lahanaların yumuşaması yeterli, çok pişirmemeye dikkat edin. Haşlanan yaprakları soğuk suya çıkarıp süzün.
2. İç harcı hazırlamak için kıyma, pirinç, rendelenmiş soğan, sarımsak, tuz, karabiber, kırmızı toz biber, domates salçası, biber salçası ve ince doğranmış maydanozu derin bir kapta iyice karıştırın. Üzerine zeytinyağı ve su ekleyip tekrar karıştırın.

Yapılış:
1. Haşlanmış lahana yapraklarının sert damarlarını keserek çıkarın ve her yaprağı ortalama 10x10 cm kareler halinde kesin.
2. Her bir yaprağın ortasına hazırladığınız iç harçtan bir miktar koyun ve yaprakları sararak dolma şekline getirin.
3. Tencerenin tabanına birkaç lahana yaprağı yerleştirin ve dolmaları düzgün bir şekilde dizin.
4. Dolmaların üzerine hafifçe bastırarak sıkıştırın ve üzerlerine bir tabak kapatın.

Sos Hazırlığı:
1. 1 yemek kaşığı domates salçasını, 1 çay bardağı zeytinyağını, 1 su bardağı suyu ve biraz tuzu karıştırarak sos hazırlayın.
2. Hazırladığınız sosu tencereye dizdiğiniz dolmaların üzerine gezdirin.
3. Dolmaların üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin.

Pişirme:
1. Tencereyi ocağa alın ve kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 45-50 dakika pişirin.
2. Pişen dolmaları ocaktan alın ve biraz dinlendirdikten sonra servis yapın.

Afiyet olsun!

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Brüksel Lahanası Tohumu

Brüksel Lahanası Tohumu

İlginizi Çekebilir

Lahana Lif Yapılışı

Lahana Lif Yapılışı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mayonezli Lahana Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Mayonezli Lahana Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Suyu Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Lahana Suyu Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kırmızı Lahana Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Lahana Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Lahana Salatası Yoğurtlu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Lahana Salatası Yoğurtlu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ender Saraç Lahana Diyeti

Ender Saraç Lahana Diyeti

Güncel

Ender Saraç Lahana Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Ender Saraç Lahana Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6