Kara Lahana Dolması Kara lahana dolması, hem doğal ve sağlıklı bir dolma türü olmasının yanı sıra mükemmel bir lezzete sahiptir. Özellikle etli olarak yapılan kara lahana dolması, sarımsaklı yoğurt ile birlikte servis edildiğinde lezzeti doruğa çıkarır. Karadeniz bölgelerinde oldukça popüler olan bu dolma, diğer bölgelerde de severek tüketilmeye başlanmıştır. Herkesin kolaylıkla hazırlayabileceği bu harika dolma çeşidini sizlere şiddetle tavsiye ediyoruz. Gerekli Malzemeler
Kara Lahana Dolması Nasıl Yapılır? Kara lahana dolması hazırlığına ilk olarak kara lahanaları bol suda iyice yıkayarak başlayalım. Ardından yıkanmış kara lahanaların suyunu süzdürdükten sonra saplarını keserek ayıralım. Daha sonra uygun bir tencereye yeteri kadar su ilave ederek suyu kaynamaya bırakalım. Haşlama suyu kaynadıktan sonra üst üste sıralanan lahanaları ve bir tutam lahana sapını tencereye ekleyerek 7-8 dakika kadar haşlayalım. Bir kevgir yardımıyla ters düz ederek haşlamaya 7-8 dakika daha devam ettikten sonra bir kevgire çıkartarak soğumaya bırakalım. Bu arada sarmamızın iç harcını hazırlayalım. İlk olarak kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra ince yemeklik doğrayarak karıştırma kabımıza alalım. Ardından soğanların üzerine 2 adet domatesi rendeleyip, yarım demet maydanozu ince kıyarak ekleyelim. Yarım kg kıymamızı da ilave ettikten sonra 1 su bardağı pirinci bol suda yıkayıp süzdürdükten sonra iç harcımıza ekleyelim. İç harcımıza yarım çay bardağı sıvı yağ, domates salçası, biber salçası, kırmızı pul biber, karabiber, yeteri kadar tuz ve yarım çay bardağı kadar su ilave ederek iyice karıştıralım ve yoğurarak iç harcımızı hazır hale getirelim. Önceden haşlayarak soğumaya bıraktığımız kara lahana yapraklarını iriliklerine göre 2-4 parçaya ayıralım. Ortasında yer alan kalın damarı bir bıçak yardımıyla çıkaralım. Ardından lahana yaprağının damarlı yüzü iç tarafa gelecek şekilde yaprağı avuç içine alarak yeteri kadar iç harç koyup tıpkı yaprak sarmasında olduğu gibi katlayarak saralım. Dolmaları pişireceğimiz tencerenin tabanını sıvı yağ ile yağladıktan sonra önceden haşladığımız lahana saplarını yerleştirelim. Sapların üzerine sardığımız lahana dolmalarını yan yana düzgün bir şekilde sıralayalım. Sarma işlemini bitirdikten sonra 1 çorba kaşığı tereyağını fındık iriliğinde parçalara ayırarak dolmaların üzerine yerleştirelim. Hazır hale gelen kara lahana dolmamızın üzerine sıcak su ekleyerek üzerine bir tabak kapatalım. Önce orta ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirelim. Sıcak servis yaparken yanına yoğurt ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Jiyan
19 Temmuz 2024 CumaKara lahana dolması yapmaya karar verdim ama lahana yapraklarını haşlarken tam olarak ne kadar süre kaynatmam gerektiğini bilmiyorum, biraz fazla kaynatırsam dağılır mı?
Cevap yazAdmin
19 Temmuz 2024 CumaMerhaba Jiyan,
Kara lahana dolması yaparken lahana yapraklarını haşlamak için genellikle 3-5 dakika yeterli olacaktır. Bu süre, yaprakların yumuşaması ama dağılmaması için idealdir. Fazla kaynatırsan yapraklar dağılabilir ve dolma yapman zorlaşır. Kaynadıktan sonra hemen soğuk suya daldırarak haşlama işlemini sonlandırmak da iyi bir fikir olabilir. Kolay gelsin ve şimdiden afiyet olsun!